Fiscaal advies

4 april 2024

Lidgelden van serviceclub of golfclub aftrekbaar?

U betaalt lidgelden aan een beroepsvereniging, maar ook aan een serviceclub. Hoe zit dat precies met de fiscale aftrek van die lidgelden.

Het lidgeld voor uw beroepsvereniging is zonder meer 100% fiscaal aftrekbaar, dat is logisch. Ook het lidgeld voor een privévereniging waarvan de activiteiten rechtstreeks verband houden met uw professionele activiteiten, is fiscaal aftrekbaar, want het is ook 'beroepsmatig'. 

Het lidmaatschap van een serviceclub mag niet louter een privézaak zijn.

Voor het lidmaatschap van een serviceclub, golfclub, ... liggen de kaarten toch wat moeilijker, dat blijkt althans uit de rechtspraak over het onderwerp. De fiscus betwist regelmatig de fiscale aftrek van die lidgelden. 

Hoe dat counteren? Het principe voor de aftrekbaarheid als beroepskost is daarbij van belang: draagt dat lidmaatschap onder meer bij tot het behalen of behouden van belastbare beroepsinkomsten? Die intentie moet er dus duidelijk zijn, en moet ook blijken uit de contacten die u via de club met één of meerdere leden hebt.

U moet de fiscale aftrek van lidgelden dus goed aanpakken en onderbouwen. Wij bekijken dit graag verder met u voor uw concrete situatie.

Contacteer ons voor meer informatie

Vennootschappen kiezen meer voor een digitaal aandelenregister

Einde vorig jaar hadden meer dan 100.000 vennootschappen al een digitaal aandelenregister. Dit register kunt u laten opnemen in eStox, een digitale tool.

10 februari 2024

Uitbreiding van het toepassingsgebied van de flexi-jobs

Een recente circulaire bespreekt de uitbreiding van het systeem van flexi-jobs naar andere sectoren (Circulaire 2023/C/70 over de uitbreiding van het toepassingsgebied van de flexi-jobs, FOD Financiën, 20.07.2023).

17 september 2023

Aanpassing van de statuten van bestaande vennootschappen: vijf voor twaalf?

Nog tot 31/12/2023 voor aanpassing van de statuten van uw bestaande vennootschap!

1 juli 2023

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x