Company Assist

Blog

Vestigingswet voor veel ondernemers weldra afgeschaft !

Vandaag werd bekendgemaakt dat de Vlaamse Regering besloten heeft een heel aantal beroepsbekwaamheden af te schaffen, de zogenaamde “vestigingswet”. Meer weten?

Afschaffing vestigingswet?

Niet alleen attest bedrijfsbeheer? Volgens de vestigingswet moet elke ondernemer een aantal ondernemersvaardigheden bewijzen. Voor een hele reeks ‘gereglementeerde beroepen’ gaat dat niet enkel over een attest bedrijfsbeheer, maar ook over specifieke beroepsbekwaamheden. Zie de website van de Belgische overheid voor meer informatie: klik hier.

Afschaffing? De Vlaamse Regering heeft nu besloten om de huidige vestigingswetgeving af te schaffen. 

Let op: Om voldoende kwaliteit te garanderen voor de klant zullen de sectorfederaties alternatieven uitwerken, zoals bijvoorbeeld labels en opleidingen.

 

Vlaanderen bevoegd, Vlaanderen schaft af…gedeeltelijk !

Voor bepaalde activiteiten. Nu wordt de wetgeving al herzien voor een eerste reeks beroepen: slager-groothandelaar, droogkuiser-verver, restaurateur of traiteur-banketaannemer, brood- en banketbakker, kapper, schoonheidsspecialist, masseur, voetverzorger, opticien, dentaaltechnicus, begrafenisondernemer, beenhouwer-spekslager en garagisten, koetswerkers en fietsenmakers.

Tip: Het is de bedoeling om dat door te trekken naar alle ambachtelijke beroepen en zo de weg vrij te maken voor een bruisend ondernemersklimaat. 

Let op: het Besluit van de Vlaamse Regering tot opheffing van deze vestigingsvoorwaarden moet wel nog worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, en moet dus nog in werking treden ! Deze afschaffing is dus voor heel binnenkort, maar geldt nu nog niet !

 

Wel kwaliteitsbewaking!

Nu zomaar ondernemen? Neen, er wordt gekeken naar de sectorfederaties om kwaliteitsnormen en kwaliteitslabels te voorzien, en deze op te volgen.

 

Volgens de berichtgeving van de Vlaamse overheid heeft de Vlaamse overheid besloten tot afschaffing van de vestigingswet voor een heel aantal beroepen en activiteiten. Deze versoepeling om te ondernemen treedt binnenkort in werking.  U moet wel andere spelregels nog steeds respecteren, en Company Assist kan u hierbij bijstaan.

U kunt ons steeds contacteren voor verdere informatie.

Tags: , ,