Flexi-jobs Fiscaal advies

17 september 2023

Uitbreiding van het toepassingsgebied van de flexi-jobs

Een recente circulaire bespreekt de uitbreiding van het systeem van flexi-jobs naar andere sectoren (Circulaire 2023/C/70 over de uitbreiding van het toepassingsgebied van de flexi-jobs, FOD Financiën, 20.07.2023).

Het systeem van flexi-jobs was oorspronkelijk enkel van toepassing op werknemers en werkgevers die in hoofdzaak een activiteit uitoefenen in de horecasector. Vanaf 01.01.2018 werd dit systeem uitgebreid naar andere sectoren.

Een recente circulaire bespreekt de verdere uitbreiding van het toepassingsgebied van de flexi-jobs naar bijkomende sectoren.

Vanaf 01.01.2023 gaat het om de werknemers en werkgevers die ressorteren onder:

  • het nationale paritair comité voor de sport (PC 223),
  • het paritair subcomité voor de exploitatie van bioscoopzalen (PC 303.03),
  • het paritair comité voor het vermakelijkheidsbedrijf (PC 304), evenwel met uitsluiting van artistieke, artistiek-technische en artistiek-ondersteunende functies die activiteiten omvatten zoals bepaald door de wet van 16.12.2022 tot oprichting van de Kunstwerkcommissie en tot verbetering van de sociale bescherming van kunstwerkers,
  • het paritair comité voor gezondheidsinrichtingen en -diensten (PC 330) of van openbare instellingen en diensten van de publieke zorgsector met een specifieke NACE-code, evenwel met uitsluiting van functies die taken omvatten behorend tot het materiële toepassingsgebied van de gecoördineerde wet van 10.05.2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen.

Vanaf 23.04.2023 gaat het om de werknemers en werkgevers die ressorteren onder het paritair comité voor de voedingsnijverheid (PC 118) met als hoofdactiviteit de detailhandel in artisanale chocoladeproducten in gespecialiseerde winkels zoals omschreven in NACE-code 47242.

De aard van de activiteit van chocolatiers die hun producten rechtstreeks aan de eindklant verkopen is immers zeer gelijkaardig aan deze van bakkers en banketbakkers die reeds konden gebruik maken van het systeem van flexi-jobs.

Ook de werknemers en werkgevers die ressorteren onder het paritair comité van de uitzendarbeid zijn beoogd indien de gebruiker ressorteert onder het hier bedoelde paritair comité.

Wat de sector van het vermakelijkheidsbedrijf (PC 304) betreft, zijn artistieke, artistiek-technische en artistiek-ondersteunende functies die activiteiten omvatten zoals bepaald door de wet van 16.12.2022 tot oprichting van de Kunstwerkcommissie en tot verbetering van de sociale bescherming van kunstwerkers, uitgesloten.

Het is de bedoeling om het voor organisatoren van evenementen en podiumkunstenorganisaties mogelijk te maken om puur ondersteunende functies in te vullen via flexi-jobs.

Het is verboden om artistieke, artistiek-technische of artistiek-ondersteunende functies in te vullen via flexi-jobs, zodat er geen negatieve impact is op de artistieke praktijk van kunstwerkers die vallen binnen het toepassingsgebied van voormelde wet.

Wat de private of publieke zorgsector betreft, kunnen de uit te voeren functies geen zorgfuncties zijn. De personen die de zorgfuncties uitvoeren, moeten een bijzondere kwalificatie hebben om zorghandelingen te verrichten. Een kwaliteitsvolle zorg rond het bed van de patiënt vraagt bovendien om een dienstverlening door gekwalificeerd personeel dat is ingebed in een zorgequipe. Dit kan niet worden gerealiseerd met een systeem van flexi-jobs.

Ook de werknemers en werkgevers die ressorteren onder het paritair comité van de uitzendarbeid zijn beoogd indien de gebruiker ressorteert onder een van de hier genoemde paritaire comités.

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid controleert de naleving van het toepassingsgebied van de maatregel, zowel inzake werkgevers als uitgesloten functies.

Lidgelden van serviceclub of golfclub aftrekbaar?

Lidgelden van een serviceclub zijn aftrekbaar, als u aan de voorwaarden daarvoor voldoet. Het is dus geen automatisme.

4 april 2024

Vennootschappen kiezen meer voor een digitaal aandelenregister

Einde vorig jaar hadden meer dan 100.000 vennootschappen al een digitaal aandelenregister. Dit register kunt u laten opnemen in eStox, een digitale tool.

10 februari 2024

Aanpassing van de statuten van bestaande vennootschappen: vijf voor twaalf?

Nog tot 31/12/2023 voor aanpassing van de statuten van uw bestaande vennootschap!

1 juli 2023

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x